PROSOJNOSTI

Na zalogi

Šifra: 58354

22,50 

Kategorije: , , ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Skozi prosojnosti do presežnosti

Pesniška zbirka Prosojnosti bralca popelje do edinstvene pesniške izkušnje, ki se v mnogih pogledih približa sami molitvi. Kljub »prosojnosti« pa je treba pri vsaki pesmi znova odstreti tančico, v katero je zavit njen globlji pomen. A prav to »odvijanje«, »lupljenje« plasti do samega bistva, prestavlja temeljno izkustvo in hkrati bralski užitek. Dostop do obzorij Presežnega.

Pesmim pričujoče pesniške zbirke, razdeljene v deset sklopov, ki so smiselno uvedeni s skrbno izbranimi citati pesnic in pesnikov iz različnih svetovnih literatur, je skupna odsotnost strogih pesniških oblik, denimo soneta, katerega mojstrska oblika je sicer značilna za avtorja. Namesto tega pesnik izbere prosti verz; gre za smiselno izbiro, ki se najbolj »prilega« značaju pričujoče zbirke. Prosti verz ima namreč svoj estetski učinek, hkrati pa zadosti ustvarjalni težnji, katere cilj je pogosto izraz svobode, (miselne) prostosti, (duhovne) prostranosti. Kot v spremni besedi opaža dr. Milosav Gudović, je »sleherna pesem /…/ samosvoj trenutek, ki kliče po enkratnem in preprostem izrazu. Po lastni tonalnosti.«

»Prosojnosti«, rdeča nit istoimenske zbirke, ne delujejo, kot bi bržkone najprej pomislili, le na vizualni ravni. Čeravno se bralec ob branju pesmi najlažje poda ravno med prosojnosti tančic, v katere so skrbno zamotana sporočila pesmi (ali – še pogosteje – le diskretne spodbude k razmišljanju), zmorejo priklicati tudi druge čute: prosojnost tišine, denimo, nezadržno vabi k premišljevanju, meditaciji, k iskanju zavetja v izbranem naboru podob, ki jih je pesnik vtkal med vrstice. Bralna izkušnja tako zadobi še povsem nove dimenzije; poezija dobesedno vabi bralca k branju z vsemi čuti ter ga napelje k izkustvu, v katerem tudi sam deli pesnikovo osebno doživetje in njegov uvid v naravni red stvari. Pesnik nam skuša približati pesem tudi kot človeku lastno govorico, ki se zmore roditi le v njegovih globinah in ga kot najbližja molitvi približati stvarstvu ter – med tančicami prosojnosti – tudi Preseženemu.

Dodatne podrobnosti

Avtor:

Brane Senegačnik

Leto izdaje:

2024

Število strani:

132

Vezava:

trda

Založba:

Društvo Mohorjeva družba