ASPERGERKE

Na zalogi

Šifra: 57738

25,00 

Opolnomočenje žensk z aspergerjevim sindromom

Kategorija:
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Superjunakinje na ozki brvi med presežki in omejitvami

Dekletom aspergerjev sindrom diagnosticirajo redkeje kot fantom, in tudi ko so simptomi prepoznani, jim pomoč pogosto ni na voljo. Priročnik zapolnjuje praznino na tem področju. Obravnava različne vidike tako osebnega kot poklicnega življenja: zgodnje spomine na obtoževanje in krivdo, posamezne izjemne spretnosti, prijateljstva, romance in zakon; zajeti so tudi zaposlitev, kariera, rituali in rutine, skupaj z depresijo, zlomi in nerazumevanjem, ki so skoraj integralni del ljudi s spektra. Knjiga razkrije refleksije več kot petintridesetih žensk z diagnozo v spektru, pa tudi njihovih partnerjev in staršev.

Aspergerke so tiha manjšina. So manjšina manjšine. Ženske z aspergerjevim sindromom so manj vidne, v primerjavi z moškimi na spektru avtizma so večinoma kasneje in tudi manjkrat prepoznane in diagnosticirane. Svoje posebnosti pogosto skrivajo in dalj časa kompenzirajo. Njihovo trpljenje zaradi drugačnosti in posledično socialne izključenosti je največkrat obrnjeno navznoter, v njih same. Tudi kot odrasle ženske največkrat ne najdejo sogovornika, s katerim bi lahko podelile svojo drugačnost in izzive, ki jim jih ta prinese v vsakdan izobraževalne, poklicne in partnerske poti.
Rudy Simone, sama aspergerka, jim prihaja naproti kot prijateljica, svetovalka, mama in do neke mere tudi terapevtka. Ko se nam v življenju zatakne, večinoma niti ne potrebujemo strokovnjaka, ampak predvsem razumevajočega poslušalca in nekoga, ki nam nudi toplino prijateljske rame. Rudy Simone s svojo zgodbo in zgodbami vseh aspergerk, ki jih v knjigi zbere, sporoča drugim članicam plemena, da niso same in da jih je veliko tam zunaj, ki preživljajo podobne posebne zgodbe. Deli izkušnje, svetuje in ponuja možne rešitve tako aspergerkam kot tudi njihovim partnerjem, prijateljem in staršem. Knjigo priporočam tudi strokovni javnosti, zlasti zdravnikom in psihologom, saj je glede na izkušnje tudi pri njih poznavanje posebnosti pri funkcioniranju teh žensk pomanjkljivo, izzivov, s katerimi se srečujejo, pa veliko. Knjiga je napisana v sproščenem slogu, s čimer razbremenjuje pogosto resne in težke teme. Njeno osnovno sporočilo je optimistično, njen glavni namen pa opolnomočenje žensk, ki imajo poleg šibkosti tudi veliko talentov in moči. Ti jih delajo čudovite in zaradi njih je celotna družba lahko boljša. Nam drugim, ki njih tako ali drugače le srečujemo, bo knjiga pomagala, da bomo povečali svojo strpnost in pomagali tem »posebnicam«, da bodo svojo drugačnost lažje sprejele in objele.

Doc. dr. Marta Macedoni Lukšič, dr. med.,
Inštitut za avtizem Ljubljana

Dodatne informacije

Avtor:

Rudy Simone

Leto izdaje:

2023

Število strani:

268

Vezava:

mehka

Založba:

Društvo Mohorjeva družba