GOVORI, RAZPRAVE O MATEJEVEM EVANGELIJU

Na zalogi

Šifra: 55647

35,00 

Navdihujoče spodbude za duhovno življenje

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Besedila svetega Kromacija, najvidnejšega predstavnika oglejske Cerkve iz poznorimskega obdobja, ki jih lahko postavimo ob bok drugim latinskim razlagalcem Svetega pisma, so s to izdajo prvič celovito predstavljena v slovenskem prevodu. Obširnejši del predstavljajo Razprave o Matejevem evangeliju, preostali, skromnejši sklop pa Govori, ki obravnavajo razlago novozaveznih svetopisemskih besedil.

Razprave o Matejevem evangeliju (ohranjenih 62) je oglejski škof pripravljal proti koncu svojega življenja, med letoma 400 in 407. Namenjene so bile ožjemu krogu poslušalstva, morda kakšnemu asketskemu krogu ali, kot bi danes rekli, biblični skupini, ki jih v tistih časih ni manjkalo po krščanskih skupnostih.

Govori (ohranjenih 42) obravnavajo razlago svetopisemskega besedila iz Nove zaveze, po alegoričnih razlagah pa je vključena tudi Stara zaveza, zlasti simbolična dejanja in podobe, ki napovedujejo Odrešenika. Govore je Kromacij namenil vernikom, zbranim ob različnih bogoslužnih opravilih, zato vsebujejo preprosto latinščino, obogateno z raznolikimi prispodobami iz vsakdanjega življenja. Poleg razlage svetopisemskega besedila v njih najdemo tudi svarila pred mlačnim ali površnim krščanskim življenjem.

Govorom in Razpravam o Matejevem evangeliju so skupne misli, ki govorijo o eshatologiji ali o tesni povezanosti med Staro in Novo zavezo in vsebujejo moralne napotke oziroma spodbude za duhovno življenje.

Dodatne informacije

Avtor:

Bogdan Sajovic, Oglejski Kromacij

Založba:

Društvo Mohorjeva družba

Leto izdaje:

2018

Število strani:

540

Vezava:

mehka