O UČLOVEČENJU

Na zalogi

Šifra: 58009

17,50 

Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Ob 800-letnici jaslic

V Atanazijevem opusu spis O učlovečenju zaseda posebno mesto – skozi zgodovino je bilo prav to delo najpogosteje navajano in prevajano. Od tod sledi, da je sam izbor snovi pričujoče kritične izdaje nadvse verodostojen. Še več, gre za prvi traktat v zgodovini antične književnosti, ki pojasnjuje eno osrednjih vsebin krščanskega verovanja, to je Kristusovo učlovečenje in posledično njegovo odrešenjsko bližino s človeštvom.

Pričujoče delo velja za prvo delo znotraj zgodnjekrščanske književnosti, ki je v celoti posvečeno vprašanju učlovečenja Besede ter za eno najodličnejših patrističnih del nasploh. Gre za prvi izvirni poskus skladnega prikaza krščanske vere z vidika manifestacije Besede v mesu, katerega vpliv na vso poznejšo teologijo je bil neizmeren.

Spis O učlovečenju lahko umestimo v širšo aleksandrijsko teološko tradicijo, na katero je temeljno vplival Origen, vendar se avtor skrbno brani pred zapadanjem v Origenova mejna oziroma skrajna vprašanja in tako ostaja znotraj  pravovernosti«. Iz dela veje Atanazijevo poznavanje različnih filozofskih šol, predvsem neoplatonizma; njegova argumentacija je zastavljena bodisi kot odziv na nasprotnikova stališča bodisi kot analiza določenih svetopisemskih odlomkov. Delo odlikujejo jasen in urejen, mestoma celo liturgično slovesen slog pisanja ter razpršeno vtkani genialni uvidi in razmisleki, ki so predstavljeni prepričljivo in jasno.

Delo v prevodu prihaja med bralce prav v času priprave na praznik Gospodovega učlovečenja in to v letu, ko mineva 800 let, odkar je sveti Frančišek Asiški pripravil posebno praznovanje Jezusovega rojstva v votlini Greccio, južno od Assisija, kar pomeni 800 let od začetkov postavljanja jaslic.

Dodatne informacije

Avtor:

Jan Dominik Bogataj, Atanazij Aleksandrijski

Leto izdaje:

2023

Število strani:

120

Vezava:

mehka

Založba:

Društvo Mohorjeva družba