OČENAŠ: GOSPOD, NAUČI NAS MOLITI

Na zalogi

Šifra: 57633

9,90 

Ker je v Božjem okolju besedilo razdrobljeno po različnih številkah, je dozorela ideja, da bi celota izšla tudi v knjižni obliki.

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Ker je v Božjem okolju besedilo razdrobljeno po različnih številkah, je dozorela ideja, da bi celota izšla tudi v knjižni obliki.

Evangelist Luka nam je zapustil čudovit zapis o nastanku očenaša. Z veliko mero gotovosti sklepamo, da so učenci vse bolj in bolj pozorno opazovali Jezusa pri vsem njegovem ravnanju. Njegov stil življenja jih je vedno bolj prevzemal. Nedvomno so ga skrivaj opazovali tudi, ko je večkrat zavil na samoten kraj in celo cele noči prečul v pogovoru z Očetom, torej v tem, kar je bistvo molitve. To je moralo narediti na Jezusove spremljevalce takšen vtis, da so si zaželeli, da bi tudi oni mogli doživljati kaj podobnega (Lk 11,1).

Iz Matejevega zapisa glede molitve (Mt 6,7-8) jasno razberemo, da je bila Jezusova molitev drugačna kot molitev poganov in se je v marsičem razlikovala tudi od judovske molitve. Zato Jezus prične učno uro molitve za učence s poukom o tem, da molitev ni blebetanje, da molitev ni v obilici besed, saj Oče bolje ve, česa potrebujemo, kot mi sami. Zato mi je prepričanje, da Jezus ni imel namena svojih sledilcev naučiti še enega obrazca več, saj so jih kot Judje že tako znali obilico na pamet, vedno bližje, čeprav seveda tudi to velja, kajti očenaš je gotovo najpopolnejši obrazec molitve. A hkrati je učencem dal po Mateju sedem oziroma po Luku pet »opornih točk«, ki naj se jih držijo v pogovoru z nebeškim Očetom. Seveda ne v smislu, da jih »odkljukajo«, marveč da jih uresničijo v svoji notranji globini, da vzpostavijo duhovno resničnost, ki jo te točke pomenijo.

Dodatne informacije

Avtor:

msgr. dr. Marjan Turnšek

Založba:

Družina

Leto izdaje:

2023

Število strani:

88

Vezava:

mehka