RIMLJAN S SLOVENSKIM SRCEM

Na zalogi

Šifra: 57558

30,00 

Ob stoletnici rojstva dddr. Maksimilijana Jezernika (1922–2015)

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Maksimilijan Jezernik – košček Slovenije v Rimu

Knjiga je posvečena duhovniku, teologu, filozofu, misiologu, pravniku, univerzitetnemu predavatelju, rektorju Papeškega slovenskega zavoda »Slovenik« v Rimu, voditelju tamkajšnje slovenske skupnosti ter velikemu dobrotniku domače župnije Ponikva msgr. dddr. Maksimilijanu Jezerniku (Gornja Ponikva pri Žalcu, 22. februar 1922–Celje, 21. april 2015). Luč sveta je ugledala ob stoletnici njegovega rojstva po zaslugi prelatove nečakinje Andreje Štorman Vreg.

Ta je pred leti začela zbirati in urejati gradivo o znamenitem »stricu Milanu« na željo sorodnikov. Pri tem jo je vodilo prepričanje, da poznavanje Jezernikovega družinskega ozadja ter otroštva in mladosti, torej razmer in časa, v katerem je rasla in se utrjevala njegova ljubezen do domačih, rojstnega kraja, slovenstva in Cerkve, omogoča celovitejše razumevanje njegovega izjemno prizadevnega in razvejanega delovanja.
Pričujoča knjiga obsega pet sklopov. Prvi predstavi Jezernikov rojstni kraj, rodbino in župnijo, njegovo šolanje in srečanja z domačimi. Drugi sklop obsega Jezernikov rokopisni dnevnik za obdobje od septembra 1941 do oktobra 1945, tretji sklop so Jezernikova pisma domačim, v četrtem je osvetljeno Jezernikovo zasebno življenje in v petem so zbrana osebna pričevanja.
Maksimilijana Jezernika so odlikovali plemenitost značaja, gorečnost v služenju Cerkvi in vzorna narodna zavest, privlačna je bila njegova izrazita radoživost in duhovitost. Zvest samemu sebi in hkrati dostopen vplivom rimskega okolja je (p)ostal Rimljan s slovenskim srcem.
(Iz uvodne besede dr. Dejana Packa)

Dodatne informacije

Avtor:

Andreja Štorman Vreg

Založba:

Društvo Mohorjeva družba

Leto izdaje:

2022

Število strani:

400

Vezava:

trda