UKRAJINA POD KRIŽEM

Na zalogi

Šifra: 57586

22,90 

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

John Burger je že pred izbruhom vojne v Ukrajini začel pripravljati obsežnejši intervju z Njegovo blaženostjo Svjatoslavom Ševčukom, poglavarjem Ukrajinske grkokatoliške cerkve. Ševčuk se je rodil 5. maja 1970 na zahodu Ukrajine in odraščal v času, ko je bilo vero potrebno skrivati pred očmi države. Na duhovništvo se je pripravljal v tajnem semenišču in se navdihoval ob pričevanjih duhovnikov, ki so zaradi vere prestajali tudi zaporne in druge kazni.

Svjatoslav Ševčuk si nikoli ni predstavljal, da bo moral svojo Cerkev voditi v vojnem času, nato pa so ga v ta položaj pahnili dogodki po 24. februarju 2022. Ruska invazija na Ukrajino se je začela teden in pol pred začetkom velikega posta po koledarju Vzhodnokatoliške in Pravoslavne cerkve. »Našim ljudem v Ukrajini in tujini se je zdelo, da je na začetku velikega posta na naša ramena nenadoma padel Gospodov križ, ki ga bomo nosili ne le kak dan ali teden, ampak nenehno, podnevi in ponoči,« je v velikonočnem pastirskem pismu za leto 2022 zapisal poglavar in oče Ukrajinske grkokatoliške cerkve. »Veliki petek je za nas postal naš vsakdanji kruh, naša vsakdanja resničnost. Ne vemo, kdaj bo prišel dan veličastne zmage nad zlom, sovraštvom in nasiljem, vemo pa, da nas danes naš Gospod kliče, naj ne dvomimo o zmagi svetlobe nad temo, življenjem nad smrtjo, resnicah nad lažjo, in nam obljublja svojo ljubezen in milost.«

O avtorju: 

John Burger je ameriški novinar, med drugim tudi dopisnik spletnega portala Aleteia. Svjatoslav Ševčuk (1970) je kijevski nadškof in poglavar Ukrajinske grkokatoliške cerkve, ki pripada občestvu Katoliške cerkve, a uporablja vzhodno bogoslužje. V duhovnika je bil posvečen leta 1994, v škofa 2009, za voditelja Cerkve pa ga je leta 2011 izvolila tamkajšnja škofovska sinoda.

Dodatne informacije

Avtor:

John Burger

Leto izdaje:

2023

Število strani:

232

Vezava:

mehka

Založba:

Družina