HOMERSKE HIMNE

Na zalogi

Šifra: 56522

60,00 

Homerske himne so sklop triintridesetih pesnitev religiozne vsebine, posvečenih različnim bogovom Olimpa.

Kategorije: , ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Homerske himne so sklop triintridesetih pesnitev religiozne vsebine, posvečenih različnim bogovom Olimpa. Ohranjeni fragmenti obsegajo od treh do več kot petsto vrstic. Sestavljene so v epskem metrumu in jeziku, ki spominjata na Homerjevega, zato so jih tradicionalno imenovali »homerske«, vendar veljajo danes za dela različnih anonimnih avtorjev.

Večji del jih je nastal že v 7. in 6. stoletju pr. Kr., kar jih umešča med najstarejše spomenike starogrške književnosti, nekaj jih je helenističnih, himna Aresu pa je najverjetneje nastala šele v rimskem obdobju. Daljše in pomembnejše himne (Demetri, Hermesu, Apolonu in Afroditi) so sestavljene iz invokacije, pohvale boga in narativnega dela, ki upesnjuje epizode iz življenja boga, krajše pa so pogosto zgolj invokacija sama in so kot take morda zapis ustaljenih uvodnih vzorcev, na katere so se opirali rapsodi ob recitacijah epike.

Homerske himne so za sodobnega bralca – poleg izjemne literarne vrednosti – dragocen vir znanja o grškem mitološkem izročilu in o njegovi povezavi z nekaterimi kulti in rituali. Napisane so v umetelnem jeziku in mestoma prehajajo tudi na področje komičnega. Prevod Homerskih himen slovenskemu bralcu prvič omogoča dostop do tega temeljnega dela starogrške književnosti v celoti.

Dodatne informacije

Založba:

Družina

Leto izdaje:

2019

Število strani:

336

Vezava:

trda