DEDEK IN TOP

Na zalogi

Šifra: 56925

22,90 

Ota Filip je roman Ded in top najprej napisal v nemščini pod naslovom Der Großvater und die Kanone, po več kot tridesetih letih (2009) pa se je odločil, da ga bo na novo napisal v češčini, razširil ga je namreč s češkimi pripetljaji in še dodatnimi motivi dedovega neposrečenega vojskovanja v Dolomitih.

Kategorije: , ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

O nesmiselnosti vojne na češko humoren način

Ota Filip je roman Ded in top najprej napisal v nemščini pod naslovom Der Großvater und die Kanone, po več kot tridesetih letih (2009) pa se je odločil, da ga bo na novo napisal v češčini, razširil ga je namreč s češkimi pripetljaji in še dodatnimi motivi dedovega neposrečenega vojskovanja v Dolomitih. Roman, navdihnjen po resnični zgodbi, je postavljen v čas prve svetovne vojne. Glavni junak se kot konstruktor velikanskega topa s svojo četo odpravi na fronto v Dolomite, kjer naj bi odločilno sodeloval v spopadih na avstrijsko-italijanski fronti. Tam doživlja absurdne zgodbe: poveljstvo velikanski top nenehno prestavlja, pri tem pa iz njega tako rekoč sploh niso izstrelili nobene krogle.

Roman je napisan v češkem prisrčno duhovitem slogu in na svež način ponuja vpogled v to, kako mali človek doživlja prvo svetovno vojno.

Ota Filip (1930–2018) je bil češki pisatelj, novinar in radijski urednik. Leta 1970 je bil zaradi spodkopavanja republike obsojen na 18 mesecev zapora, zatem je emigriral v Nemčijo, kjer se je zaposlil kot publicist ter urednik. Po izgnanstvu se nikoli ni vrnil nazaj na Češko, uvrstil pa se je med najpomembnejše češke pisatelje, živeče v pregnanstvu. Dobil je vrsto literarnih nagrad, leta 2012 pa mu je češki predsednik podelil medaljo za zasluge na področju umetnosti. Ota Filip je še eden redkih preostalih pomembnih čeških pisateljev 20. stoletja, ki še ni bil preveden v slovenščino.

Dodatne informacije

Avtor:

Ota Filip

Založba:

Družina

Leto izdaje:

2021

Število strani:

304

Vezava:

mehka