DEKLICA IZ KIJEVA

Na zalogi

Šifra: 57390

25,90 

Vojna v Ukrajini je zelo aktualna tema: televizija, radio, časopisi, družbeni mediji, vsi se vsakodnevno ukvarjajo s to temo z videoposnetki, intervjuji, poročili, fotografijami. Vendar nikoli ni lahko popolnoma razumeti, kaj je vojna in sočustvovati s tistimi, ki trpijo zaradi njenih posledic. Knjiga Deklica iz Kijeva, ki sta jo napisala Luca Crippa in Maurizio Onnis, pripoveduje o Alisi, desetletni deklici, ki z družino beži pred vojno.

Kategorije: , ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Roman se začne nekaj tednov pred začetkom spora, ko je bilo še vedno težko, če ne celo nemogoče, verjeti v oborožen spopad. V prvem delu bralec spozna Alisino družino, skromno, a polno ljubezni: njeno ljubečo mamo Polino, oboževanega očeta Semjona in dedka Oleksandra, ki je že nekaj časa vdovec in se posveča spominom ter skrbi za mačka Milúja. Ko 24. februarja na obrobje Kijeva začnejo padati bombe in v mesto pridejo ruski vojaki, nihče ni zares pripravljen na razmere. Kljub nevarnosti se Semjon odloči, da bo šel z dedkom po oblačila in mačko, a na poti nazaj postane žrtev ruskega ognja. Dedek se po sreči vrne domov z občutkom krivde zaradi tega, kar se je zgodilo. Polina, uničena zaradi izgube moža in nenehnega ruskega bombardiranja, se odloči zapustiti prestolnico, da bi otroka in očeta spravila na varno. Po prihodu na most čez Bučo pa se morata Alisa in njen dedek zaradi ruskega bombardiranja ločiti od Poline, ki ostane na drugi strani. Deklica in njen dedek sta prisiljena nadaljevati pot brez matere in hčere, zato morata zbrati pogum in se čim bolj oddaljiti od vojne norosti. Tako se korak za korakom, iz države v državo, odpravita na dolgo pot na varno, vsak dan bolj zaskrbljena za usodo ženske, za katero ni znano, kje je …

Kot je bilo omenjeno na začetku, knjiga Deklica iz Kijeva v bralcu vzbudi veliko čustveno vpletenost. Spretnost obeh pisateljev je prav v tem, da preneseta občutke, čustva in misli glavnih junakov: začetno zmedenost, strah, bolečino ločitve, grozo, pa tudi moč in pogum, ki ju kljub vsemu ženeta naprej. Crippa in Onnis sta se izkazala pri pripovedovanju o vojni z vidika majhne deklice, ki strahove in upanje zaupa dnevniku, da je ne bi preplavile negativne misli. V tem smislu lahko Alisino zgodbo beremo tudi kot zgodbo o odraščanju deklice, ki mora hitro odrasti in dozoreti, da bi se lahko spopadla s situacijami, ki so večje od nje. Iz romana ni razvidna le kronika dramatičnih dogodkov, kot so bombardiranje in nasilje, ki so povzročili smrt, ruševine, lakoto, razseljene osebe, sirote, fizično in psihično škodo, temveč tudi velik duh solidarnosti in odpornosti ukrajinskega ljudstva, žrtev nesmiselne vojne. Deklica iz Kijeva se prebere v nekaj urah, vendar bralca gane do dna, vzbuja ogorčenje nad človeško živalskostjo in hkrati daje upanje za prihodnost.

Luca Crippa in Maurizio Onnis sta spretno vpletla pomembne dokumentarne dokaze ter pričevanja beguncev in žrtev vojne v Ukrajini v pripovedno razsežnost.

Dodatne informacije

Avtor:

Crippa Luca, Onnis Maurizio

Založba:

Salve

Leto izdaje:

2022

Število strani:

204

Vezava:

mehka