SVETNIKI IN ZAVETNIKI V LIKOVNI IN LJUDSKI UMETNOSTI

Na zalogi

Šifra: 57125

Original price was: 33,00 €.Current price is: 20,00 €.

Svetniki v svetovni umetnosti

Kategorije: , , ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Svetniki v svetovni umetnosti

Svetniška ikonografija je eden ključnih sklopov bogate krščanske umetnosti. Fernando in Gioia Lanzi, ki se že vse življenje ukvarjata z upodobitvami svetnikov in zavetnikov, v njuni najobsežnejši knjigi, bogati monografiji Svetniki in zavetniki v likovni in ljudski umetnosti, svetnike bralcu približata skozi strnjene in ilustrativne opise njihovega življenja in delovanja ter na podlagi atributov in ikonografskih motivov, ki jih najpogosteje najdemo na njihovih upodobitvah.
Ideja svetnikov se ne pojavlja samo v krščanski religiji, a prav krščanske upodobitve svetnikov so v svetovni umetnosti najbolj prepoznavne, z njimi pa je bogato povezana tudi umetnostna zapuščina v Sloveniji.
Svetnike zaznamujejo predmeti, znamenja ali posebna drža, ki jih skupaj imenujemo »atributi« in ki jih lahko opazimo ne le v umetniških delih, nastalih za Katoliško cerkev, pač pa tudi v ljudskih stvaritvah in celo v posvetnih delih, kar priča o njihovi vseprisotnosti. Knjiga vsebuje informativen uvodni sestavek, nato pa kronološko predstavlja življenjepise več kot 150 svetnikov, med katerimi najdemo najstarejše, kot so starši blažene Device Marije in njen ženin, Jožef iz Nazareta, pa tudi tiste, ki so pomembno zaznamovali 20. stoletje, med njimi Mater Terezijo iz Kalkute.
Knjiga je obogatena z bogatim slikovnim materialom, ki se razteza na več kot 400 ilustracijah in fotografijah, ki prikazujejo upodobitve izbranih svetnikov z vseh koncev sveta. Knjiga, ki je primerna tako za raziskovalce kot vsakdanjega navdušenca nad svetniki in njihovimi upodobitvami, tako lahko postane celo naš vodič pri potovanjih in ogledih sakralnih objektov.

Dodatne informacije

Avtor:

Fernando Lanzi, Gioia Lanzi

Založba:

Društvo Mohorjeva družba

Leto izdaje:

2021

Število strani:

264

Vezava:

trda