VSAK TRENUTEK ŠTEJE

Na zalogi

Šifra: 52258

23,50 

Vsak trenutek je vredno živeti, silovito živeti!

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Vsak trenutek šteje je mladinski problemski roman, namenjen zrelemu bralcu. V zgodbi spremljamo zadnji dan življenja glavnega protagonista Giacoma (Mina), ki sveže zaljubljen v Martino po zaključku mature komaj čaka na počitnice s prijatelji. Čeprav ga že cel dan spremlja glavobol, ga to ne skrbi preveč, izposodi si očetov avto in se s prijateljem Fabionom (Fabom) poda na dolgo vožnjo proti Gallipoliju. A Giacomo tja nikoli ne prispe …

To je zgodba o vstopanju v svet odraslih. Odraščanje je pomembna, kompleksna in problemska tema mnogih sodobnih literarnih del, saj zabriše sledi brezskrbnega otroštva, ki si ga zaradi »omejitev« vsak želi čim prej pustiti za seboj. Tako je tudi pri glavnem romanesknem protagonistu Minu. Skozi prvoosebno pripoved bralca popelje v dan, ko ravno zaključuje maturo, se sreča s svojim dekletom, ki je bilo v preteklosti žrtev spolnega nasilja, odigra pomembno nogometno tekmo in se odpravi na počitnice s svojim najboljšim prijateljem Fabom. V ospredje stopa prav njun odnos in prijateljstvo kot vrednota: junaka si stojita ob strani, se vzpodbujata, si pomagata, hkrati pa za dosego skupnega cilja združita moči in iznajdljivost. Za razliko od klasičnih mladinskih romanov, ki se končajo z obetom svetle prihodnosti, Vsak trenutek šteje v ospredje postavlja problemsko temo minljivosti.

Roman lahko beremo tudi kot Giacomov osebni dnevnik o polno preživetih minutah njegovega zadnjega dne, v katerem se pripovedovalec osredotoča na številne tu in tam raztresene malenkosti, ki kličejo po razumevanju, kako dragocen je vsak trenutek, kako pomembno je vsakega živeti polno, kot bi bil zadnji. Pretresljivo, a globoko nagovorljivo branje tako za mladostnike kot za odrasle bralce.

Dodatne informacije

Avtor:

Luigi Ballerini

Založba:

Društvo Mohorjeva družba

Leto izdaje:

2021

Število strani:

212

Vezava:

trda