PASTIRČEK S SLOMA

Na zalogi

Šifra: 57124

19,50 

Slikanica o blaženem Antonu Martinu Slomšku

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Leta 1800 se je na Slomu blizu Ponikve na Štajerskem rodil deček, ki je kot pastirček, učitelj, pesnik, pisatelj in škof postal prvi Slovenec, ki ga je papež razglasil za blaženega. To je zgodba o Antonu Martinu Slomšku, velikem Slovencu, domoljubu in sošolcu ter prijatelju Franceta Prešerna, ki je iskreno in ponosno ljubil slovenski jezik ter preprostega slovenskega človeka.
V Redno zbirko Celjske Mohorjeve družbe za leto 2022, ko bo dopolnjenih 160 let od smrti blaženega Antona Martina Slomška, je vključena slikanica za otroke, posvečena prvemu slovenskemu blaženemu, velikemu Slovencu in domoljubu, tudi pobudniku in soustanovitelju prve in najstarejše slovenske založbe Mohorjeve družbe.
Mojiceja Bonte je v zgodbo za najmlajše zajela življenjsko pot prvorojenca Tončeta s Sloma pri Ponikvi, ki je »ljubeče /…/ skrbel za domače živali in se z zavzetostjo loteval dela na polju. Napeto je poslušal duhovnikove besede in si skušal čim več zapomniti.« Pisateljica otrokom predstavi Antona Martina Slomška tenkočutno in v kratkem strnjenem besedilu, kot je blizu doživljanju najmlajših, ter se skuša ogibati zapletenim mehanizmom razmišljanja odraslih. Slomška spoznavamo skozi njegov odnos do dela, znanja in učenja, Cerkve in Boga ter do živali in ljudi. V kratkem besedilu spretno oriše njegove talente, skozi dialog s sošolcem Francetom Prešernom pa tudi Slomškovo službovanje ter razvoj njegove misli in dela za slovenski narod. Pripoved pa občuteno in s številnimi podrobnostmi iz resničnega življenja dopolnjujejo umetelne ilustracije Polone Kosec, ki z nekaterimi nepričakovanimi perspektivami, igro svetlobe in dodelanimi podrobnostmi v zgodbo vnašajo doživeto vzdušje časa in bogato nagovarjajo naše čute.
Pisateljica je na zadnjih straneh pripravila tudi podrobnejše besedilo, kratek in pregleden Slomškov življenjepis ter vprašanja z dejstvi za pogovor z otroki.

Dodatne informacije

Avtor:

Mojiceja Bonte

Založba:

Društvo Mohorjeva družba

Leto izdaje:

2021

Število strani:

28

Vezava:

trda