LETO OKUSOV Z V. V.

Na zalogi

Šifra: 56261

35,00 

12 sodobnih menijev po Kuharskih bukvah Valentina Vodnika iz leta 1799

Kategorije: , ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Prehranska dediščina po meri današnjega časa

Dvanajst odličnih slovenskih kuharskih mojstrov in mojstric na sodoben način interpretira 48 jedi iz prve slovenske kuharske knjige, Kuharskih bukev Valentina Vodnika (1799). Po 220 letih iz naše prehranske dediščine ustvarjamo menije po meri današnjega časa za naša vsakdanja ali praznična kulinarična doživetja. Knjiga za vse, ki jih ob ustvarjanju jedi zanimajo tudi njihove zgodbe!

Slovenski razsvetljenec, duhovnik, prevajalec, pesnik in jezikoslovec Valentin Vodnik se je zavedal pomena slovenskega jezika tudi na področju slovenske kulinarične terminologije. Leta 1799 je izdal Kuharske bukve, prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku, in v njej opozarjal na uporabo zdravih živil, varčno uporabo maščobe in soli, čistočo v kuhinji in tudi na zunanjo podobo jedi. Vsi ti nasveti so bili odraz takratne problematike na področju prehranjevanja, hkrati pa dokaz, da je bil slovenski jezik na področju kuharske in prehranske terminologije popolnoma enakovreden z nekaterimi drugimi velikimi svetovnimi jeziki.

Vodnikove Kuharske bukve so lahko tudi odličen priročnik za današnjo rabo. Seveda ne v smislu nekakšnega kulinaričnega »muzeja«, ampak kot izhodišče za sodobno interpretiranje objavljenih receptov. Iz tega nabora smo za vsak mesec v letu sestavili po en meni, ki ga sestavljajo štiri jedi. Menije so pripravili najboljši slovenski kuharski mojstri in mojstrice. Pokazali so, v kolikšni meri jih motivirajo recepti s konca 18. stoletja. Seveda knjiga ni le prikaz njihovega mojstrstva ali motiv za obisk njihovih vrhunskih gostiln in restavracij, čeprav vabi tudi k temu; predvsem pa nam s konkretnimi primeri menijev in jedi pokaže, kako lahko iz naše prehranske dediščine ustvarimo nekaj, kar bo po meri današnjega časa, naših vsakdanjih ali prazničnih prizadevanj. Prav zato je namenjena širokemu krogu vseh, ki jih ob jedeh in jedilnih obrokih zanimajo tudi njihove zgodbe. Z njihovim sodobnim načinom priprave, podobo, vonji in okusi tako ustvarjamo vezi z našo prehransko kulturno dediščino, ki jo pogosto zelo slabo poznamo ali jo obremenjujemo s stereotipnimi razlagami.

Sicer pa, kaj že pravi pregovor? Jemo zato, da živimo, a ne živimo za to, da bi le jedli!

Knjiga je prejela Gourmand World Cookbook Award.

 

Jedi po Vodnikovih receptih so pripravili:

Luka Košir – Gostišče Grič,
Roberto Gregorčič – Oštarija,
Amel Balagić – Restavracija Grad Otočec,
Leon Pintarič – Gostilna Rajh,
Luka Jezeršek – Dvor Jezeršek,
Tomaž Kavčič – Gostilna pri Lojzetu,
Uroš Štefelin – Vila Podvin,
Jure Tomič – Ošterija Debeluh,
Igor Jagodic – Restavracija Strelec,
Uroš Fakuč – Dam Boutique Hotel & Restaurant,
Anita Potočnik – Gostilna Čubr,
Janez Bratovž – Restavracija JB.

Dodatne informacije

Avtor:

Janez Bogataj

Založba:

Društvo Mohorjeva družba

Leto izdaje:

2019

Število strani:

144

Vezava:

trda