IN VENDAR ZA PEVCA SI ME IZVOLIL

Na zalogi

Šifra: 57334

29,50 

Dokumentarna monografija ob 70. obletnici smrti

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

V dokumentarni monografiji, s katero obeležujemo 70. obletnico Balantičeve smrti, je zbrano obsežno dokumentarno gradivo: ohranjeni pesnikovi dokumenti, izbor njegovih rokopisov, pisma, portretne in skupinske fotografije, posnetki pesnikovega zgodnjega okolja in vse njegove poznejše življenjske postaje, vključno s taboriščem Gonars in postojanko vaških stražarjev v Grahovem ob Cerkniškem jezeru. Monografiji so dodani tudi odmevi na Balantičevo poezijo skozi čas v literarni kritiki in literarni zgodovini.

France Balantič (1921–1943) velja za vrhunskega pesnika svoje generacije, za najizrazitejšega pesnika vojnega obdobja, ki se pesniško sicer ni angažiral v zgodovinsko dogajanje, izrazil pa je najglobljo osebno stisko človeka v času, ko je bil sleherni dan izpostavljen negotovosti in nasilju, tudi smrti.

Ne glede na to, da je bil po vojni postavljen na seznam prepovedanih avtorjev, je s svojo poezijo posredno ali neposredno vplival na povojne pesniške rodove. Glede na izjemnost svoje lirike je bil uvrščen med klasike in so njegova zbrana dela izšla v elitni zbirki Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev.

Dodatne informacije

Avtor:

France Balantič

Založba:

Družina

Leto izdaje:

2013

Število strani:

164

Vezava:

trda