JANEZ ZDEŠAR: PRIČEVALEC TEŽKIH DNI

Na zalogi

Šifra: 54579

24,90 

Msgr. dr. Janez Zdešar je preživel koncentracijsko taborišče Teharje. Uspelo mu je pobegniti in se bosemu prebiti do Ljubljane.

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Msgr. dr. Janez Zdešar je preživel koncentracijsko taborišče Teharje. Uspelo mu je pobegniti in se bosemu prebiti do Ljubljane. 19 let starega fanta so skrile sestre usmiljenke in v času bivanja pri njih je napisal prvo verzijo svojih spominov – opisal je pot čez Ljubelj, izdajo Angležev, vrnitev v Jugoslavijo, dneve na Teharjah in končno beg v svobodo. Drugo verzijo spominov je napisal leta 1946 v bogoslovju v Briksnu. Obe verziji sta se po sklopu srečnih naključij in Božje previdnosti ohranili. Spomini, ki jih je Zdešar zapisal leta 1946 so dvakrat izšla pri založbi Družina pod naslovom Spomini na težke dni.

Na začetku pričujoče knjige je objavljena prva verzija, ki je nastala še preden je avtor zapustil domovino, dodani pa so ji deli že objavljene druge verzije – na mestih, kjer vsebinsko dopolnjujejo prvo verzijo.

V drugem delu knjige so objavljeni prispevki, ki osvetljujejo msgr. dr. Janeza Zdešarja kot izrednega duhovnika in velikega domoljuba. Predstavljena je njegova življenjska pot (Tamara Griesser-Pečar), njegovo delovanje izseljenskega duhovnika (Janez Pucelj), spremljanje in nadzor Udbe (Jurij Emeršič) razmišljanja o slovenski Cerkvi (Roman Globokar) ter arhivska zapuščina (Blaž Otrin).

V zadnjem delu so objavljene fotografije, ki prikazujejo življenje tega velikega Slovenca od otroških dni dalje.

Dodatne informacije

Avtor:

Tamara Griesser-Pečar

Založba:

Družina

Leto izdaje:

2017

Število strani:

258

Vezava:

trda