OD TRIGLAVA DO ANDOV

Ni na zalogi

Šifra: 55081

22,00 

Druga, dopolnjena izdaja ob 40-letnici prve izdaje in 70-letnici prihoda prve skupine slovenskih političnih beguncev v Argentino.

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

V službi Cerkve in naroda

Druga, dopolnjena izdaja ob 40-letnici prve izdaje in 70-letnici prihoda prve skupine slovenskih političnih beguncev v Argentino

Goriška Mohorjeva družba, založba Družina in župnija Rovte so soizdajatelji druge, dopolnjene izdaje spominov izseljenskega duhovnika Janeza Hladnika, ki so z naslovom Od Triglava do Andov prvič izšli pri Goriški Mohorjevi družbi leta 1978. Gre za ponatis teksta z nekaterimi dodatki, do katerega prihaja ob 40-letnici prve goriške izdaje, drugo izdajo pa posvečajo tudi 70-letnici prihoda prve skupine slovenskih političnih beguncev v Argentino. Erika Jazbar, urednica druge izdaje, je izvirnemu besedilu dodala še štiri spominske zapise o Janezu Hladniku, ki so jih napisali Jožet Jurak, Jože Košiček, Jure Rode in Edo Škulj.

Pobuda za ponatis je prišla iz Rovt, ki je Hladnikov rojstni kraj. Tu so tekst pretipkali z namenom, da bi krajani spoznali lik tega zaslužnega duhovnika, ki je deloval najprej v slovenskem prostoru, nato kot izseljenski duhovnik v Argentini, najprej med slovenskimi emigranti, ki so zapustili domovino zaradi revščine in fašizma, po koncu druge svetovne vojne pa je msgr. Hladnik pri takratnem argentinskem predsedniku Peronu dosegel, da so se slovenski politični begunci, ki so dotlej živeli v taboriščih v Avstriji in Italiji, lahko preselili v Argentino. Omogočil jim je, da jih je Argentina sprejela, jim pomagal pri urejanju dokumentov, sad njegovega truda pa je tudi Slovenska vas, strnjeno naselje, kjer slovenska skupnost živi še danes.

Dodatne informacije

Avtor:

Janez Hladnik

Založba:

Družina

Leto izdaje:

2018

Število strani:

328

Vezava:

trda