VATIKANSKI TAJNI ARHIV

Na zalogi

Šifra: 56564

34,90 

Neznane plati cerkvene zgodovine

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Neznane plati cerkvene zgodovine

Dva tisoč let papeškega arhiva: od svetega Petra do današnjega časa

Mednarodno priznani ekipi raziskovalnih novinarjev je uspelo pridobiti dostop do ene najbolj varovanih ustanov na svetu – papeškega arhiva. Že sama omemba Vatikanskega tajnega arhiva vzbuja radovednost pri vseh, ki jih zanima zgodovina. Arhiv je s svojimi edinstvenimi zbirkami dokumentov in zaupnih poročil, ki so jih zbrale najodličnejše diplomatske službe, neizčrpna zakladnica virov o svetovni zgodovini.

Zato se arhiv vse bolj odpira svetu – 28. oktobra 2019 je papež Frančišek v motupropriju L’esperienza storica odredil spremembo imena iz »Vatikanski tajni arhiv« v »Vatikanski apostolski arhiv.« Papež je pojasnil, da je ime, ki ga arhiv nosi od 17. stoletja, zavajajoče, saj namiguje, da so v njem shranjeni podatki namenjeni le redkim posvečenim. Latinski izraz secretum je izvirno pomenil, da gre za zasebni (papežev) arhiv in ne tajni.

»Da bi lahko resnično ocenili preteklost, moramo najprej temeljito in natančno preveriti dejstva. V ta namen sva obiskala rimske arhive ter se srečala s številnimi zgodovinarji. Z njihovo uporabo se vsa poglobila v zgodovino križarskih vojn, templjarjev, inkvizicije, konkvistadorjev, Galilejevega procesa, francoske revolucije, španske državljanske vojne, papeža Pija XII., Holokavsta in drugih tem, ki niso samo del preteklosti, saj tako nenehno prisotne v javnih razpravah . «

Dodatne informacije

Avtor:

Grzegorz Górny, Janusz Rosikoń

Založba:

Družina

Leto izdaje:

2020

Število strani:

352

Vezava:

trda