BORIS PAHOR: V ŽRELU UDBE

Ni na zalogi

Šifra: 54127

29,90 

V 80. letih 20. stoletja je to, kar je Pahor poprej počenjal desetletja v zamejstvu in s tem povzročal bolestno zalezovanje in šikaniranje s strani Udbe in matičnega režima, in kar sem natačno opisal v tej knjigi, z vso silo pljusknilo v matico, v njeno ljubljansko središče, kjer je Nova revija, med drugim, na svoj jambor obesila Borisovo oz. Zalivovo zastavo Kocbeka in slovenskega nacionalnega vprašanja.

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

V 80. letih 20. stoletja je to, kar je Pahor poprej počenjal desetletja v zamejstvu in s tem povzročal bolestno zalezovanje in šikaniranje s strani Udbe in matičnega režima, in kar sem natačno opisal v tej knjigi, z vso silo pljusknilo v matico, v njeno ljubljansko središče, kjer je Nova revija, med drugim, na svoj jambor obesila Borisovo oz. Zalivovo zastavo Kocbeka in slovenskega nacionalnega vprašanja.
Tako  je Zaliv po letih in letih prepovedi plovbe v matico, v simbolnem pomenu, s kapitanom Borisom Pahorjem ob jamboru zmagoslavno priplul v Ljubljano in tam tudi ostal. To se ni izpričalo samo v posledični demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije, v prehodu našega naroda v suvereno in mednarodno priznano nacijo, ampak tudi v posebnem in izjemnem statusu, ki ga je že za svojega življenja dobila osebnost pisatelja Borisa Pahorja v našem in evropskem prostoru, v naši nacionalni biti in nacionalni zgodovini.

V knjigi je dokumentirano, da je SDV zalezoval Pahorja od leta 1952 do 1989. Na primer je izvajal tajne preiskave v njegovi hiši v Trstu, v Dutovljah in v hiši njegove sestre v Trstu. V hišo v Trstu mu je nastavil tudi skrite mikrofone, nadziral njegovo pošto in prisluškoval telefonu. Med drugim je v njegovi hiši s tajnimi mikrofoni izvedel za obljubo Edvarda Kocbeka, ki jo je dal Pahorju leta 1975, da bo javno spregovoril o povojnih pobojih domobrancev. Prepise nekaterih prisluhov je Omerza objavil v knjigi. Poročila SDV-ja o Pahorju so po izsledkih avtorja prejemali številni takratni visoki predstavniki vrha komunistične partije in države, med njimi Stane Dolanc, Edvard Kardelj, Mitja Ribičič, Franc Popit in Milan Kučan.

“Pišem predvsem na temeljih dokumentov Udbe, in če kdo v mojih knjigah razpozna pačenje zgodovine, je to lahko zgolj krivda in greh nekdanje tajne politične policije.” avtor Igor Omerza v Novem glasu

“Ta knjiga med drugim pokaže oz. potrjuje, da je Boris Pahor izjemen človek. Nisem našel ene same zadeve, ki bi nanj metala senco. Moram reči, da ostajata njegov lik in njegova vloga, tako kot izhajata tudi iz teh dokumentov, ekscelentna.” Igor Omerza v Mladiki

Dodatne informacije

Avtor:

Igor Omerza

Založba:

Mohorjeva založba Celovec

Leto izdaje:

2017

Število strani:

636

Vezava:

trda