LEKSIKON PRIIMKOV

Na zalogi

Šifra: 57187

75,00 

Izjemen opus slovenskih priimkov

Kategorije: , ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Po Leksikonu imen (Celjska Mohorjeva družba 1988, dopolnjene izdaje 1996, 2001, 2008) zdaj med Slovence prihaja tudi Leksikon priimkov, glede na svojo pomembnost že dolgo časa težko pričakovana knjiga.
Slovar slovenskih priimkov je bil med najpomembnejšimi nalogami zapisan že ob ustanovitvi SAZU-ja in Inštituta za slovenski jezik pred 70 leti. Janez Keber se je v Etimološki in Leksikološki sekciji Inštituta kot raziskovalec ob rednem leksikografskem in leksikološkem delu za to nalogo kalil skoraj 40 let. Sodeloval je pri Slovarju slovenskega knjižnega jezika, pri slovarskem delu Slovenskega pravopisa, je avtor Slovarja slovenskih frazemov (2011), sodeloval je pri Slovarčku jezikovnega izrazja, od leta 1995 do 2008 je bil glavni urednik revije Jezikoslovni zapiski. Objavil je več kot tisoč člankov, razprav in publikacij.
Leksikon priimkov na skoraj tisoč straneh prinaša zapise o več kot 19.000 priimkih. Avtor v njem po treh desetletjih preverjanj v praksi pojasnjuje priimke glede na izvor in obliko, pogostnost in prostorsko razporejenost, prve ali zgodnje zapise v starih dokumentih oziroma virih, priimkovno podstavo in besedotvorno sestavo ter pomen. Leksikon je tako uporaben bodisi za poljudno bodisi za strokovno raziskovanje priimkov v Sloveniji.

Dodatne informacije

Avtor:

Janez Keber

Založba:

Društvo Mohorjeva družba

Leto izdaje:

2021

Število strani:

992

Vezava:

trda