KOCBEK, PAHOR, JANČAR IN UDBA

Na zalogi

Šifra: 57553

29,99 

Opis obsežnega tajnega zalezovanja treh slovenskih literatov. Analiza vzrokov zakaj se jih je zalezovalo. V Prologu jedrnat prikaz geneze Udbe, njenih metod in sredstev (Udba za začetnike).

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

V Prologu, ki nosi naslov Udba za začetnike pisatelj razkrije na “anatomski” način, temelječ na desettisočih straneh pregledanega arhiva, zgodovino slovenske tajne politične policije (ponarodelo Udba), njena sredstva in metode. Poda tudi nekaj zanimivih primerov udbovskega zalezovanja, šikaniranja in državega kriminala. To je dosedaj najbolj izdelan splošni pogled na Udbo v slovenski publicistiki in literaturi.

V prvem poglavju: Edvard Kocbek – obdelava Bohinjski izvemo, kako ga je Udba zalezovala od leta 1944 (takrat še kot OZNA) in vse do njegove smrti in celo preko nje. Pisatelj podrobno opiše tudi udbino spremljanje njegovega umiranja.

V naslednjem poglavju Boris Pahor – obdelava Jambor nam pisatelj razgrne neverjetno udbovsko spremljanje Borisa Pahorja, ne samo ko je prihajal v matično domovino, ampak, kako so ga zalezovali in prisluškovali v Trstu, kjer so se tajno sprehajali, kot da bi bili v Ljubljani.

V zadnjem poglavju Drago Jančar – obdelava Skupaj izvemo, kdaj so začeli tajni policaji spremljati novinarja in pisatelja Draga Jančarja in kako so ga spravili v zapor. Pisatelj osvetli tudi udbovsko zalezovanje Jančarja, v času ko je sodeloval pri rojevanju Nove revije in pozneje v njenem delovanju.

V Epilogu pisatelj pred bralca razgrne slovenski kulturni genocid (množično uničevanje udbovske in druge režimske dokumentacije): kdo je to naročil, kdaj in kako se je uničevalo.

VSEBINA KNJIGE: Prvi del: Od vojnih do svinčenih let
– Prolog: Udba za začetnike
– Prvo poglavje: Edvard Kocbek – obdelava Bohinjski
– Drugo poglavje: Boris Pahor – obdelava Jambor
– Tretje poglavje: Drago Jančar – obdelava Skupaj
– Epilog
– Viri fotografij in faksimilov dokumentov

Dodatne informacije

Avtor:

Igor Omerza

Založba:

Avrora

Leto izdaje:

2023

Število strani:

172

Vezava:

mehka