NADVSE KRATKO POROČILO O RAZDEJANJU INDIJ

Na zalogi

Šifra: 55203

34,90 

Znamenito poročilo misijonarskega škofa o stiku konkvistadorjev z ameriškimi staroselci

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Znamenito poročilo misijonarskega škofa o stiku konkvistadorjev z ameriškimi staroselci je bilo prvič objavljeno 1552 in je temeljni dokument o pravicah Indijancev in obsodba krivičnega nasilja, ki so ga bili deležni.

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Bartolomé de las Casas (1494–1566), španski dominikanski redovnik, škof in teolog, zgodovinar, kronist in filozof, je bil ena najvplivnejših katoliških osebnosti iz obdobja osvajanja Amerik. Za zgodnji novi vek samosvoj, danes bi rekli vizionarski mislec, pronicljiv pisec in vpliven dostojanstvenik na kraljevem in papeškem dvoru, prvi posvečeni duhovnik v Novem svetu in prvi Evropejec, ki je teoretsko in praktično zagovarjal odpravo ekonomske, politične in kulturne neenakopravnosti ameriških staroselskih ljudstev. Zavzemal se je za miroljubno duhovno kolonizacijo Amerik.

Znamenito poročilo o stiku konkvistadorjev z ameriškimi staroselci je temeljni dokument krščanskega človečanstva in zagovor naravnih pravic ameriških ljudstev, religiozno poduhovljena in politično ostra obsodba španske osvajalske politike, manifest človekove neodtuljive pravice do življenja.

Dodatne informacije

Avtor:

Bartolomé de las Casas

Založba:

Družina

Leto izdaje:

2021

Število strani:

248

Vezava:

mehka