POD KRALJIČINIM ŽEZLOM

Na zalogi

Šifra: 51325

39,50 

Elizabeta Luksemburška in Ulrik II. Celjski 1437–1442

Kategorije: , ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Čez vse in vsakogar za sina in krono

Pod kraljičinim žezlom je naslov prvega dela trilogije Nekronani kralj, ki je posvečena Ulriku II. Celjskemu. Po dramatičnih družinskih zapletih med Hermanom II. in njegovim sinom Friderikom se kot up rodbine na čelo Celjskih dvigne vnuk, Ulrik. Karizmatičen, ambiciozen in sposoben aristokrat, nečak kraljice Barbare Celjske in bratranec kraljice Elizabete Luksemburške, se vrti v najvišjih družbenih slojih ter velja za enega najvplivnejših ljudi svojega časa.

Pričujoča knjiga je prolog njegove zgodbe in hkrati pretresljiv opis enega najbolj dramatičnih obdobij evropskega srednjega veka. Po smrti očeta, kralja Sigismunda Luksemburškega, in moža, kralja Albrehta II. Habsburškega, se noseča tridesetletna vdova Elizabeta z neslutenim pogumom poda v boj za kraljevsko krono in nasledstveno pravico svojega sina. Avtorica na podlagi številnih virov slikovito opiše čas od Sigismundove smrti leta 1437 do Elizabetinega tragičnega konca leta 1442.
Na kratko oriše zgodovino Celjskih, ki se s premišljeno poročno politiko Hermana II. dvigujejo proti vrhu svojih dinastičnih ambicij. Povabi nas na viteško potovanje z njegovim vnukom Ulrikom II., vzhajajočo aristokratsko zvezdo tistega časa. Medtem je njegova teta, kraljica Barbara, vse bolj v nemilosti svojega zeta Albrehta, ki se po smrti cesarja Sigismunda zavihti na kraljevski prestol. Cena zanj je visoka, življenje v blišču krone pa kratko. Za Albrehtom ostane tridesetletna kraljica vdova, ki pod srcem nosi sina. Ladislav V. Posmrtnik je za ogrskega kralja okronan že kot dojenček. Bo deželi kdaj tudi v resnici zavladal? Njegova mati se je za to pripravljena boriti do zadnje kaplje krvi. Neusmiljeni spopadi med privrženci Elizabete Luksemburške in poljskega pretendenta na prestol, Vladislava Jagelonskega, dramatično zaznamujejo ves stari svet. Na koncu zmagata oba. Vendar oba tudi izgubita. Na pogorišču krvavega boja za prevlado pa se iz pepela znova dvigne Ulrik Celjski. Za trenutek se zdi, da ga nič ne more ustaviti …

Dodatne informacije

Avtor:

Daniela Dvořáková

Leto izdaje:

2023

Število strani:

392

Vezava:

trda

Založba:

Društvo Mohorjeva družba