VELIKANI SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE IN UDBA: FRANCE BUČAR – TIKVEŠ

Na zalogi

Šifra: 57685

29,99 

Kategoriji: ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Knjiga dokumentirano opisuje obsežno zalezovanje Franceta Bučarja od leta 1975 do leta 1990. Slovenska tajna politična policija (ponarodelo) Udba je Bučarju nadela “zalezovalno” kodno ime “Tikveš”. V zadnjih letih propadlega režima je bil najbolj tajno spremljan posameznik v socialistični Sloveniji. V njegovi domačiji v Bohinjski Bistrici so vgradili tajni policaji prisluškovalne naprave celo v stranišču!

Bil je blizu zapora zaradi pisanja v 57. številko Nove revije in zaradi nastopa pred odborom evropskega parlamenta (20. januar 1989). Nastop je bil za tiste čase, glede na možnost represalij doma, radikalen in neustrašen, saj je France Bučar med drugim dejal, da je finančna pomoč Jugoslaviji in podobnim državam nesmiselna in škodljiva, ker jim omogoča nadaljevati “protidemokratično prakso upravljanja svojih ljudstev”.

Jože Smole, takratni šef socialistične zveze ga je zato označil za narodnega izdajalca! In ta “izdajalec” in intenzivni subjekt tajnega zalezovanja je čez dobro leto dni postal prvi predsednik demokratično izvoljenega slovenskega parlamenta in tudi odločilno prispeval k suvereni, mednarodno priznani slovenski državi. Zato je že v naslovu knjige France Bučar označen za velikana slovenske osamosvojitve!

Dodatne informacije

Avtor:

Igor Omerza

Leto izdaje:

2023

Število strani:

186

Vezava:

mehka

Založba:

Dobra knjiga