Darilo za sveti krst

26 septembra, 2022

 

Krst ni le poseben trenutek v življenju dojenčka, ampak tudi za starše in skrbnike. Posledično je zelo lepa gesta takšno priložnost obeležiti s primernim darilom za sveti krst, saj takšni spomini ostajajo za celo življenje.

 

V nadaljevanju članka navajamo nekatera najboljša darila za krst, ki so se v praksi izkazala kot najbolj učinkovita.

 

Kaj je zakrament svetega krsta?

Sveti krst je osnovni zakrament in pogoj za ostalih šest zakramentov katoliške Cerkve. Z njim je človek sprejet v skupnost vernih kot Božji otrok, očiščen izvirnega greha. Krsti se lahko tudi odrasla oseba, kateri so izbrisani izvirni greh in tudi prej storjeni grehi. Za odrasle krščence je značilno obdobje priprave (t.i. katehumenat) na prejetje prvega zakramenta. S krstom prejmemo darove vere, upanja in ljubezni ter postanemo kristjani.

Hkrati krst v duhovnem smislu pomeni smrt starega človeka (odpustitev grehov) in novo rojstvo. Nov kristjan je vključen v odrešilno umiranje Jezusa Kristusa in od takrat naprej zavezan z Bogom, s čimer mu je omogočeno vstajenje po smrti v večno življenje.

Krsti se lahko vsak, edini predpogoj pa je vera, ki se prvič javno izpove pri svetem krstu.

Krst se je v različnih oblikah izvajal že od začetka Cerkve, kot prvi krščevalec, pa nam je znan Janez Krstnik, ki je sam krstil tudi Jezusa v reki Jordan.

 

 

zakrament svetega krsta

 

 


Sveti krst


 

Zakaj krst spremlja slavje in obdarovanje?

Tako kot ob telesnem rojstvu otroka, je tudi za duhovno rojstvo značilno slavje. Darila za sveti krst niso obvezna, a je v duhu slavja značilno obdarovanje krščenca. Bolj kot cena darila za sveti krst je pomembna simbolika in sporočilo, ki ga prinaša v življenje otroka.

 

9 najboljših idej za darilo ob krstu

Ko premlevamo kaj bi podarili ob svetem krstu, se je potrebno spomniti predvsem smisla krsta.

Pomembno je, da so darila za krst takšna, da bosta otroka spodbujala in razsvetljevala na poti poglabljanja v vero.  Kljub temu, da materialna darila niso v ospredju, si želimo, da bi le to imelo pomen. Predstavljamo nekaj idej za darilo za krst:

 

1) Krstna sveta pisma

Primerna bi bila tudi otroška sveta pisma, ki bodo otroku že v času otroštva in odraščanja približale zgodbe iz Svetega pisma. Vsebine so predstavljene na zanimiv način z mnogo ilustracijami, da si bodo otroci vse skupaj tudi lažje predstavljali in enostavneje razumeli pomen vere. Par primerov krstnih svetih pisem:

  1. Moje malo Sveto pismo
  2. Biblija za najmlajše
  3. Bog je ustvaril svet
  4. Biblija za otroke
  5. Sveto pismo za malčke
     

 

2) Slikanice in kartonke

Knjiga je vedno dobra in primerna ideja za darilo za krst. V naši knjigarni ponujamo veliko izbiro knjig z versko vsebino, primernih za sveti krst tako za mlajše kot nekoliko starejše otroke. Takšne knjige otroku na preprost način razložijo in dajo odgovore na verska vprašanja. Na naši spletni trgovini imamo na bolj knjižico iz blaga “Tvoj sveti krst“, v fizični knjigarni pa boste našli še več slikanic in kartonk.

 

3) Spominski krstni album

Ker je običajno krščenec ob krstu še tako majhen, da si daril zagotovo ne bo zapomnil je spominski album primeren, saj omogoča lastno ustvarjanje, lepljenje fotografij in vpisovanju pomembnih spominov od rojstva naprej. Primerne so saj imajo lahko čudovito sporočilo in ostajajo v večen spomin – dober primer takšnega spominskega krstnega albuma je “Moj sveti krst“.

 

4) Kropilnik

Ena izmed idej za darilo ob krstu je tudi kropilnik, ki ga lahko nato starši obesijo nad otroško posteljico in otroka vsak večer pokrižajo z blagoslovljeno vodo.

kropilnik

 

5) Otroški križ ali plaketa z molitvijo

Otroški križe ali lesene plakete s preprostimi motivi in napisano molitvijo, se ponavadi obesi ob otroški postelji, preko njih pa se otrok nauči svoje prve molitve.

 

6) Slika, kipec, ali plaketa angela

Otrok se v otroštvu zelo hitro sreča z idejo angela varuha, ki ga spremlja v življenju. Na to ga lahko spomnimo s preprosto sliko, čipko, kipcem ali plaketo s podobo angela. Pod 2 glavni skupini podob angelov spadata:

  1. Angel v molitvi
  2. Angel z otrokom

 

7) Kipec krstnega zavetnika

Če že veste kateri bo krstni zavetnik otroka, bi morda lahko kupili kipec, podobico ali pa ikono njegovega krstnega zavetnika.

 


8) Čestitka in voščilo

Darila za krst tradicionalno spremlja voščilo, čestitka ali pa kakšen verz. Te lahko poiščete na spletu ali v za to namenjenih knjigah. Vizitke in darilne vrečke dobite tudi na spletu.

 

9) Rožni venec

Čeprav bo rožni venec za otroka uporaben šele kasneje v življenju, mu lahko služi tudi kot spomin na krst in njegov prvi vstop v Cerkev.

 

 

Katera darila so primerna za odrasle novokrščence?

Za odrasle novokrščence se pogosto podari bolj konkretna in versko usmerjena darila. Lahko se mu kupi križ, rožni venec, molitvenik ali pa kakšno knjigo z versko vsebino.

Je denar primerno darilo?

Kot darilo za krst lahko podarimo tudi denar, a predstavlja enostavnejšo in brezosebno izbiro. Dobro je, da denar spremlja čestitka z voščilom in manjša malenkost, ki ima neko versko vsebino (majhen kipec angela, knjiga).

Kakšno je darilo staršev ali botra?

Po stari navadi za darilo staršev ali botra ob prejemu zakramenta krsta velja zlat nakit (križ, angel, Marija), ki ima spominski pomen in je hkrati tudi naložba. Pogosto pa boter kupi darilo, ki ostane za trajni spomin.


V Škofijski-knjigarni.si ponujamo širok izbor primernih in čudovitih daril za krst – preverite našo celotno ponudbo v spodnji povezavi.