Krstna znamenja

19 maja, 2024

 

Občestvo

Pri krstu je zbran vsaj del krščanskega občestva. V moči njihove vere bo tudi otrok prejel sveti zakrament.

 

Sprejem na vratih

Vrata predstavljajo simbol prehoda v novo življenje. Vstop v cerkev zaznamuje željo po zapustitvi sveta greha.

 

Ime

Otrokovo ime, ki se določi ob krstu, je med obredom večkrat ponovljeno, da se ga predstavi Bogu in cerkvenemu občestvu, hkrati pa nosi simbol enkratnosti in individualnosti.

Krščenec prejme tudi ime svojega krstnega zavetnika, ki mu daje vzor, se k njemu lahko priporoča ter skozi življenje preučuje njegovo življenje in praznuje njegov godovni dan.

 

Belo oblačilo

Belo oblačilo predstavlja simbol čistosti, očiščenja, brezgrešnosti in nedolžnosti. Bela barva je tudi barva vstajenja in novega življenja.

Belo obleko ali prtiček, v katerega je pogosto izvezeno tudi ime in datum, se položi na krščenca.

 

 

Znamenje križa

Znamenje križa na čelo krščenca spominja na Jezusovo darovanje na križu, ki je omogočilo odrešitev grehov in večno življenje.

 

Voda

Voda, ki predstavlja vir življenja, je hkrati tudi simbol krstnega očiščevanja.

Krstiti (gr. baptizein) dobesedno pomeni potopiti in tako se je na začetku krst izvajal s ponavadi trikratno potopitev v reko ali pa v krstilnicah v zato namenjenih bazenih. Danes je pri nas značilno, da krstimo z oblivanjem. Voda, ki se uporabi za krščevanje, mora biti – razen v sili – blagoslovljena.

 

Krstno olje oz. krizma

Sveta krizma je mešanica olivnega olja in balzamove smole. Krizmo, ki predstavlja moč, lepoto in blagost, so že od nekdaj uporabljali pri maziljenju kraljev, duhovnikov in prerokov. Maziljenje s krstnim oljem simbolizira Božjo izvolitev in priključitev Kristusu. Hkrati olje predstavlja ozdravljenje in okrepitev, s čimer poudarja moč nad grehom.

 

Krstna sveča

Svetloba predstavlja življenje, nas usmerja v temi ter je hkrati vir toplote. Sveča nosi tudi simboliko vstalega Kristusa – njegovo vstajenje predstavlja polnost življenja, njegova Luč pa kažipot za življenje krščenca. V ta namen se krstno svečo prižge pri velikonočni sveči. Krstna sveča simbolizira tudi to, da je krščenec postal otrok luči in poskrbel, da je svet postal svetlejši in toplejši.

 


Več o svetem krstu:

Sveti krst