SONETI

Na zalogi

Šifra: 58012

39,90 

Kategorije: , ,
Vračilo izdelka

Vračilo izdelka

V primeru nezadovoljstva

Izbrani artikli

Izbrani artikli

Najboljše kvalitete

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Pri naročilih nad 50 €

Opis

Vittoria Colonna je največja pesnica italijanske renesanse. Njena poezija, napisana v sonetni formi (zbirka Rime), se po vsebini deli na dve veliki temi: ljubezen in duhovno življenje (tretja, epistolarna poezija, je minorna). V t. i. ljubezenskih sonetih objokuje moževo smrt in v globoko osebnih tonih izraža neutolažljivo hrepenenje po njem. T. i. duhovni soneti pa so nastali v času njenega iskanja osebne tolažbe, obenem pa so povezani z njenimi reformističnimi iskanji.

Kratek izbor njene poezije je bil doslej objavljen le v prevodu Alojza Gradnika v Italijanski liriki (1940); ti prevodi so ponatisnjeni tudi v tej knjigi, kjer je avtorica predstavljena z mnogo širšim peprezentativnim izborom.

O avtorici:

Vittoria Colonna (1492–1547) je izvirala iz mogočnega aristokratskega rodu. V tem okolju je bila deležna izredne humanistične izobrazbe, vse življenje se je gibala v različnih eminentnih kulturnih krogih na italijanskem ozemlju, v katerih je igrala izredno dejavno in pomembno vlogo: skratka, bila je izjemna intelektualka v specifičnem okolju renesančne družbe. Že v mladih letih se je uveljavila kot pesnica, sčasoma pa je postala eno najslavnejših pesniških imen 16. stoletja. Čeprav je ostala laikinja, je težnja po prenovljeni, močni osebni duhovnosti (v konsonanci s t. i . devotio moderna ) zelo zaznamovala njeno življenje in poezijo. Posebej znamenito je njeno dolgoletno prijateljstvo z  Michelangelom Buonarottijem, za katerega je ustvarila in mu poklonila rokopis svoje duhovne poezije. Sloviti umetnik, katerega duhovnost je močno zaznamovala, pa jo je upodobil na svojih risbah in ji posvetil nekaj svojih najlepših stihov. Čeprav so njeni slogovno dovršeni in kompleksni verzi kasneje stopili v ozadje, pa nikakor nimajo samo zgodovinskega pomena, ampak se uvrščajo med visoke dosežek renesenačne umetnosti in vseh časov.

Dodatne informacije

Avtor:

Alojz Gradnik, Brane Senegačnik, Matej Venier, Vittoria Colonna

Leto izdaje:

2023

Število strani:

312

Vezava:

trda

Založba:

Družina